10 czerwca 2017

Dlaczego w chorobach Hashimoto i Graves-Basedow należy odstawić gluten?





Dlaczego w chorobach Hashimoto i Graves-Basedow należy odstawić gluten?

Gluten - główną winowajczynią jest gliadyna, to proteina zawarta w glutenie, której budowa molekularna jest łudząco podobna do struktury tarczycy. Wprowadzając gluten wraz z pokarmem, przyczyniamy się do zaognienia stanu zapalnego toczącego się w naszym organizmie. Produkowane przeciwciała przeciw gliadynie zaatakują nie tylko gliadynę, ale również naszą tarczycę, a jeśli tej nie posiadamy np. w wyniku wycięcia tarczycy, to atak może nastąpić np. na oczy (bardzo często w przypadku Gravesa-Basedowa).
 
WAŻNE! Reakcja organizmu na gluten może się pojawić po upływie nawet 6 miesięcy!
 
Weźmy również pod uwagę, że w chorobach typu Hashimoto czy Graves-Basedow może nie występować alergia na gluten czy jego nietolerancja. Mimo to zaleca się całkowite odstawienie glutenu ze względu na stany zapalne, które powoduje. Objawy Hashimoto i Gravesa-Basedowa m.in. wzmożona senność, nagłe pogorszenie stanu skóry, szczególnie na brodzie, plecach i brak sił mogą właśnie wynikać ze spożywania glutenu. Wykluczając go z diety wyciszamy tym samym stan zapalny, który toczy się w naszym organizmie. Mijają wcześniejsze objawy. Zaczynamy czuć się lepiej, mamy więcej energii, nie puchniemy. Poprawiają się również wyniki badań: tsh, ft3, ft4 oraz w u większości spada ilość przeciwciał. Zmienia się również nastrój. U większości chorych mijają stany przygnębienia.Nie oczekujemy jednak wszystkich korzyści po tygodniu czy dwóch od odstawienia glutenu. Na ten etap czeka się nawet do roku!
  
Dieta w leczeniu Hashimoto czy Gravesa-Basedowa jest w zasadzie podobna, bo opiera się głównie na wyeliminowaniu glutenu, goitrogenów, ograniczeniu laktozy, zwiększeniu podaży białka w diecie. Należy wziąć pod uwagę, że nadczynność wiąże się bardzo często ze spadkiem wagi, w związku z tym należy zwiększyć podaż kalorii o 15-25%. W silnym stadium choroby zwiększenie zapotrzebowania wzrasta nawet o 50-80%. Dieta osób z nadczynnością tarczycy powinna być bogatobiałkowa. Ilość białka w diecie powinna wynosić 1,5-2g na kilogram masy ciała. Należy pamiętać o odpowiedniej podaży płynów min. 2 litry/dzień. W przypadku niedoczynności, przemiana materii znacząco obniża się, w związku z tym kaloryczność posiłków musi być rozsądnie zachowana w stosunku do ilości spożywanych posiłków. Zaleca się jeść regularnie do 5 posiłków w ciągu dnia, pić co najmniej 1,5-2 litrów wody dziennie, unikać żywności przetworzonej, tłuszczy TRANS. 

Mając Hashimoto bądź Gravesa-Basedowa (niedoczynność lub nadczynność o podłożu autoimmunologicznym, nie mylić z niedoczynnością z powodu np. guzków czy raka) tarczycy należy:
  • regularnie przyjmować lek (Euthyrox, Letrox, Novothyral, Thybon – niedostępny w Polsce). Pamiętaj, że hormon przyjmujemy na czczo! Minim 30 minut przed śniadaniem i 60 minut przed kawą,
  • należy stosować dietę bez glutenu w 100%,
  • unikać alkoholu, a jeśli już chcemy się napić to stawiajmy np. na wino czerwone wytrawne,
  • wprowadzamy do diety dobrej jakości białko, dobre tłuszcze (olej kokosowy, awokado) oraz warzywa,
  • owoce zjadamy rano, ze względu na zawarty cukier unikamy ich w godzinach wieczornych. Wybieramy te z niskim IG,
  • należy pamiętać o odpowiedniej podaży węglowodanów, pamiętajmy o niskim IG,
  • suplementujemy dietę w cynk, selen, witaminy A, D, B, K, C, magnez, żelazo, omega 3
  • staramy się unikać laktozy i kazeiny, najlepiej całkowicie wyeliminować nabiał z diety
  • dieta powinna składać się z 40% z białka, 30% węglowodanów i w 30% z dobrego tłuszczu
  • należy pić wodę – przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i pobudza organizm do wydalania wody,
  • rano przed śniadaniem zaleca się wypicie szklanki wody z cytryną,
  • aktywność fizyczna ma niebagatelne znaczenie w walce z niedoczynnością tarczycy. Już 30 minut ruchu dziennie znacznie podniesie komfort Twojego życia.
 


Dlaczego po raz kolejny poruszam temat glutenu? Ku przestrodze. Święta nie jestem, chcę żyć normalnie i ostatnimi czasy często pozwalałam sobie na odstępstwa od diety. Cierpię na tym tylko ja, więc do nikogo pretensji mieć nie mogę. Przez 3 lata nie jadłam glutenu,ale ostatnio parszywy glut pojawiał się w mojej diecie. Efekty?
  • wyniki badań - bardzo słabe. fT3 i fT4 na poziomie 30%.
  • opuchnięte oczy i nabranie wody 
  • cera jak u nastolatki
  • spadek formy psycho-fizycznej
     

Czuję się mocno średnio. Do wszystkich objawów doszedł jeszcze permanentny ból głowy i kolan. Gluten i choroby autoimmunologiczne lubią stawy... Cały organizm buntuje się i pokazuje jak bardzo gluten mi szkodzi. KOLEJNY RAZ uświadomiłam sobie jak ważną rolę w chorobie autoimmunologicznej odgrywa dieta, więc jeśli lekarz mówi Wam, że dieta jest mało istotna - zmieńcie lekarza. Nie można sobie zrobić urlopu, bo cała nasza ciężka praca idzie na marne. Nie warto marnować zdrowia, czasu i włożonego wysiłku. Jak widać musiałam sobie przypomnieć jak wygląda choroba, bo nie ukrywam, że przed odstępstwem od diety, praktycznie o niej zapomniałam. Nie popełniajcie tego samego błędu, nie opłaca się. 

czytaj:

czytaj:

6 komentarzy :

  1. Przy prawidłowo zbilansowanej diecie nie jest konieczne przyjmowanie hormonów. Tarczyca jest w stanie sama się zregenerować. Przyjmowanie leków doprowadzi z czasem do osłabienia a w końcu "zaniknięcia" tarczycy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Od trzech lat jestem na diecie bezglutenowej, mam Hashimoto...ale ostatnio pojawił się problem, ponieważ od wielu lat zmagam się z IBS - zespołem jelita drażliwego. po odstawieniu glutenu samopoczucie i wyniki były zdecydowanie lepsze, teraz się posypało wszystko. Przechodzę na dietę FODMAP by znaleźć przyczynę złego samopoczucia, czy wiesz coś jak FODMAP wpływa na Hashimoto?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam problemów z tarczycą, chociaż ostatnio po ciąży podejrzewałam u siebie taką rzecz. Myślę, że dieta potrafi zdziałać cuda, o ile regularnie kontrolujemy również stan swojej tarczycy u lekarza. Czasem jednak sama dieta nie wystarcza. To podstępna choroba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam problemy z tarczycą, albo miałam. Stosuję dietę przy chorobach autoimmunologicznych, nie przyjmuję sztucznych hormonów. Unikam glutenu, ale nie całkowicie. Moja tarczyca zaczyna sama działać, ja czuję się dobrze i wszystko jest okej. Nie zawsze musimy być skazani na branie leków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie zawsze, ale nie zawsze też sama dieta wystarcza...

      Usuń

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka